miercuri, 26 ianuarie 2011

Tort cu ness si nuca








In primul rand : a nu se lua in consoderare data care apare pe imagine......am uitat sa setez aparatul....

Reteta am luat-o din revista Click si am modificat-o putin, acolo era Tort cu ness si fructe uscate.........eu am avut doar nuci la indemana asa ca ..............
Asadar:
     Blatul: 8 oua, 8 lg zahar, 6 lg faina,2 lg pudra de cacao, 100 gr nuca macinata, 1 esenta de rom, 1 praf de copt,1 praf de sare.
     Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul si continuam sa batem pana se topeste. Adaugam galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao, praful de copt si nuca macinata. Turnam compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 24 cm unsa si tapetata si coacem la foc potrivit cam 30 de minute.
     Pentru sirop: 300 ml apa, 5 lg zahar, o esenta de rom. Punem apa la fiert impreuna cu zaharul, lasam sa fiarba cateva minute si apoi dam deoparte, adaugam esenta de rom si lasam la racit.
     Pentru crema: 400 gr unt, 300 gr zahar pudra, 2 lgt ness, 4 oua.


     Intr-o craticioara batem ouale spuma cu zaharul si nessul dizolvat in putina apa.


Fierbem apoi compozitia pe baie de aburi amestecand continuu pana se ingroasa ( sa fie ca o smantana )



 Lasam sa se raceasca (eu ma grabeam asa ca am pus vasul in apa rece la racit) si pe masura ce se raceste crema se si ingroasa


cam asa ar trebui sa arate crema racita


Incorporam treptat  untul spumat in crema de oua.
     Montarea: taiem blatul in trei si insiropam fiecare parte. Pastram 1/4 din crema iar cu restul umplem tortul.
Imbracam tortul apoi in crema oprita iar deasupra asezam miez de nuca.
     Pentru decor: 250 gr nuci (eu le-am prajit putin inainte in cuptor)






marți, 25 ianuarie 2011

Tarta cu branza





    
 Aluatul: 125 gr unt rece, 100 gr zahar pudra, 2 lg smantana , 1 ou, 250 gr faina, coaja rasa de lamaie, un varf de cutit de sare.
Se amesteca faina cu zaharul si untul taiat cubulete pana devine un aluat sfaramicios. Adaugam ou, smantana , sarea si coaja de lamaie si framantam.
Facem apoi o bila din aluat pe care o invelim in folie alimentara si o dam la frigider 20-30 de minute.

     Intre timp preparam umplutura: 400 gr branza de vaci, zahar dupa gust, 2 pliculete de zahar vaniliat, coaja rasa de lamaie, 1 ou, 3 lg de gris. Le amestecam pe toate impreuna pana obtinem o compozitie cremoasa. (eu le-am facut cu mixerul).
Ungem o tava de tarte cu unt si intindem in ea 2/3 din aluat.

Punem peste aluat branza si apoi din aluatul ramas facem un grilaj deasupra branzei.


Dam tava la cuptorul preincalzit 30 de minute apoi o scoatem o lasam cateva minute sa se racoreasca si apoi o presaram cu zahar pudra.




Racituri




 picioruse de porc, urechi de porc, un ciolan mai mic, o capatana de usturoi, sare.
Carnea se spala bine in mai multe ape si apoi se pune la fiert in apa cat sa treaca bine peste ea. Se spumeaza de mai multe ori si se aduna grasimea care iese la suprafata. Pe la jumatatea timpului de fierbere se adauga si sare dupa gust. 
Lasam la fiert pana se desprinde carnea de pe oase ( cam 3 -4 ore).
Scoatem apoi carnea intr-un vas iar zeama o strecuram. Dezosam carnea si o repartizam in boluri.
Zeama strecurata o punem din nou la fiert, adaugam usturoiul pisat si mai lasam sa fiarba putin apoi o repartizam peste carnea din boluri. Dam cateva ore la rece

luni, 24 ianuarie 2011

Pulpe de pui in sos de mustar



8 pulpe de pui superioare
4-5 catei de usturoi
sare
piper
oregano
4 lg mustar frantuzesc
4-5 lg smantana
1 lg ulei de masline
iaurt
Amestecam usturoiul zdrobit cu sare, piper, oregano si uleiul de masline. Pentru o aroma deosebita eu am taiat usturoiul in bucati mai mici si apoi l-am zdrobit intr-un mojar cu sare grunjoasa, boabe de piper si oregano tocat, am adaugat apoi uleiul de masline, mustarul si smantana si am amestecat.


Intr-un bol punem pulpele de pui, adaugam sosul si amestecam. Lasam pulpele la marinat in acest sos cateva ore la rece.
Intr-un vas de yena uns cu unt asezam pulpele impreuna cu marinata cu tot, acoperim cu capacul sau cu folie de aluminiu si dam la cuptor 40 de minute.
Inainte cu 10 minute de a fi gata pulpele indepartam capacul sau folia si lasam sa se rumeneasca.
Scoatem apoi pulpele pe un platou iar sosul ramas ( un sos mai mult decat delicios) il turnam intr-un bol si ori il servim asa cum este, ori mai adaugam putin iaurt cum am facut eu si il servim langa pulpe.
Servim imediat langa o portie de cartofi prajiti sau piure ( sau ce doreste fiecare).


duminică, 23 ianuarie 2011

Brownies cu nuci


100 gr unt
100 gr ciocolata amaruie (70 % cacao cel putin)
o cana de zahar
3 oua
1/2 cana de faina
2 lg cacao
2 maini de nuca taiata
o esenta de vanilie
un varf de cutit de sare
1 praf de copt.
Topim untul impreuna cu ciocolata rupta in bucati mai mici pe baie de aburi si apoi lasam sa se racoreasca pana ajunce la temperatura camerei
Ouale le batem cu zaharul, adaugam apoi untul cu ciocolata, esenta de vanilie, faina amestecata cu cacao si praful de copt si la urma nucile.
Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit cam 30 de minute. Verificam cu o scobitoare cand e gata.

Rulada cu fructe si crema de iaurt





Blatul: 4 oua, 4 lg zahar, 4 lg faina, 1/2 praf de copt.
Ouale se separa, albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul, adaugam galbenusurile si amestecam. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor de jos in sus cu o lingura de lemn.
Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit.
Verificam cu o scobitoare cand e gata.
Cand e copt rasturnam blatul pe un prosop umezit si rulam cu ajutoarul prosopului. Il lasam asa la racit.
Siropul: 4-5 lg zahar, 150 ml apa, esenta de vanilie. Caramelizam zaharul , adaugam apa si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul. Lasam la racit si apoi adaugam esenta de vanilie.
Crema : 500 ml frisca lichida, 250 gr iaurt natural, zahar dupa gust, zahar vaniliat, 10 gr gelatina granule, 2 banane, 3 kiwi.
Punem gelatina la hidratat in putina apa 10 minute si apoi o topim pe baie de aburi. Pana se hidrateaza gelatina amestecam iaurtul cu zahar dupa gust si zaharul vaniliat. Batem frisca si luam deoparte 1/3 din ea.
Amestecam gelatina topita cu iaurtul si apoi adaugam frisca. Mixam bine.
Desfacem blatul rulat, il insiropam bine si apoi intindem peste el 2/3 din crema .
Taiem kiwi cubulete si presaram cubuletele peste crema intinsa. Pe una din margini asezam bananele curatate. Rulam blatul cu grija cu marginea pe care am asezat bananele in interior.
Imbracam rulada cu crema ramasa si apoi ornam cu frisca pe care am pastrat-o. 
Dam apoi rulada la rece cateva ore.