marți, 28 septembrie 2010

Cartofi noi la cuptor


1 kg cartofi noi mai mici, condimente ( sare, piper, boia ), 3- 4 lg ulei de masline, crengute proaspete de cimbru si rozmarin.
Cartofii se spala bine si se freaca cu sare grunjoasa pentru a-i curata. Daca sunt mici ii lasam intregi iar daca sunt mai marisori ii taiem in doua . Intr-un bol mai mare punem cartofii curatati si spalati, uleiul de masline si condimentele si amestecam bine.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si punem in ea cartofii condimentati. Punem crengutele de cimbru si rozmarin deasupra , acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor cam 40 de min. Cu 10 minute inainte de a fi gata cartofii indepartam folia de aluminu si lasam la rumenit.

vineri, 24 septembrie 2010

Prajitura cu crema de piersici







 Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1/2 pachet de praf de copt, 4 linguri faina, 2 linguri de cacao.

 Se bat albusurile spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand si apoi se adauga in ploaie faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se amesteca usor cu o lingura de lemn si se pune la copt in tava tapetata cu hartie de copt.
Se verifica cu o scobitoare cand e gata 
Crema: 500 gr piersici bine coapte, 500 ml frisca lichida, un pachet 10 gr gelatina granule, zahar pudra dupa gust.
Piersicile se curata si se zdrobesc, frisca de bate tare. Gelatina se pune la hidratat in 100 ml apa rece si apoi o topim pe baie de abur. Adaugam gelatina topita la piureul de piersici si daca ni se pare acrisoara compozitia putem pune si putin zahar pudra dupa gust , le amestecam bine si apoi le punem peste frisca batuta. Mai mixam putin si gata.
Frisca batuta pentru pus pe deasupra.
Montarea: Pestre blatul racit se intinde crema de piersici, se da la rece 1-2 ore si apoi intindem deasupra un strat de frisca .

miercuri, 22 septembrie 2010

Cartofi la cuptor cu oua si mezeluri

8 cartofi mai mari, 6 oua, mezeluri ( eu am folosit bacon, salam uscat si carnati de casa afumati), 300 gr smantana, sare, piper,nucsoara, cascaval razuit pentru pus deasupra.

Cartofii se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti  se strecoara, se lasa la racit, se decojesc si se taie rondele.
Ouale se fierb tari iar mezelurile se taie cubulete.
 Intr-un vas termorezistent uns cu unt se asaza un strat de cartofi, unul de mezeluri si unul de oua taiate rondele, se repeta operatiunea pana terminam toate ingredientele avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi.
Smantana o amestecam cu sare, piper si nucsoarta dupa gustul si o turnam peste cartofi.
Dam vasul la cuptor 20-25 de minute , apoi scoatem vasul, presaram cascavalul razuit si mai dam la cuptor pana se topeste cascavalul.

joi, 16 septembrie 2010

Tort cu crema de nectarine




Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1/2 praf de copt.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand, faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Punem la copt in tava tapetata cu hartie de copt si verificam cu o scobitoare cand e gata.
Siropul: 5-6 linguri de zahar, 150 ml apa, o esenta de vanilie. Se pun impreuna la fiert cateva minute si apoi se lasa la racit.
Crema:500 gr nectarine bine coapte, 500 ml frisca lichida, un 10 gr gelatina granule, zahar pudra dupa gust.

Nectarinele se curata si se zdrobesc, frisca de bate tare. Gelatina se pune la hidratat in 100 ml apa rece si apoi o topim pe baie de abur. Adaugam gelatina topita la piureul de nectarine si daca ni se pare acrisoara compozitia putem pune si putin zahar pudra dupa gust , le amestecam bine si apoi le punem peste frisca batuta. Mai mixam putin si gata.
Montarea: Taiem blatul in doua, il insiropam bine si apoi il umplem cu crema de nectarine. Dam la rece cateva ore si apoi il ornam cu frisca.





Pui tikka masala



1 piept de pui dezosat mai mare, 200 ml iaurt, 3 cm radacina de ghimbir razuita, 4-5 catei de usturoi zdrobiti, 1 lgt garam masala, 2-3 ardei iuti, 2 lg suc de lamaie, 4-5 lg sos de soia, 1 gogosar, 2 cepe, 5 rosii date pe razatoare, 3-4 lg ulei, sare, frunze de coriandru tocate.
Se incinge uleiul intr-un wok, se adauga pieptul de pui taiat cubulete si se prajeste la foc iute. Adaugam ceapa taiata solzisori, gogosarul si ardeii iuti tocati taiati felii, usturoiul pisat si radacina de ghimbir razuita. Lasam pana se inmoaie legumele si apoi adaugam rosiile date pe razatoare, sucul de lamaie, sosul de soia, garam masala, iaurtul,frunzele de coriandru tocate (eu am mai pus si putin zahar pentru ca mi se parea acrisor sosul si 2-3 linguri de sos chilli).
Se lasa pe foc pana se ingroasa sosul si se potriveste la gust de sare.
Se serveste cu orez.


Tort de piersici

   Un tort pe care l-am facut cu ocazia zilei de nastere a fetitei mele dragi...


   un blat din 8 oua, 8 lg de zahar, 6 lg de faina, 2 lg cacao, o lingurita praf de copt.
Ouale se separa. Albusurile se bat cu zaharul spuma tare, se adauga rand pe rand galbenusurile si amestecam usor cu o lingura de lemn, se adauga apoi si faina amestecata cu cacao si praful de copt. Amestecam usor si punem la copt in tava tapetata cu hartie de copt. Verificam cu o scobitoare cand e gata.
   Siropul: 5-6 lg gr zahar, 200 ml apa si o esenta de vanilie. Se pun impreuna la fiert 2-3 minute si apoi se lasa la racit:.
   Crema: 500 gr piersici bine coapte, 500 ml frisca lichida, un pachet 10 gr gelatina granule, zahar pudra dupa gust.
Piersicile se curata si se zdrobesc, frisca de bate tare. Gelatina se pune la hidratat in 100 ml apa rece si apoi o topim pe baie de abur. Adaugam gelatina topita la piureul de piersici si daca ni se pare acrisoara compozitia putem pune si putin zahar pudra dupa gust ,  le amestecam bine si apoi le punem peste frisca batuta. Mai mixam putin si gata.
   Montarea: blatul se taie in doua, se insiropeaza bine si apoi umplem cu crema de piersici. Dam la rece 2-3 ore si apoi ornam dupa preferinata cu frisca batura






Crap prajit

un crap mai mare, faina, sare, ulei pentru prajit

Crapul se curata , se portioneaza si se sareaza dupa gust apoi se de la rece 1-2 ore.
Se dau bucatile de peste prin faina si apoi se prajesc in ulei incins. Se scot pe servetele absorbante.
Noi am servit langa o portie de cartofi natur si mujdei de usturoi.


Ciorba pescareasca



1 kg crap, 2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei grasi (unul rosu si unul verde), o bucata de telina,1-2 rosii, leustean si patrunjel verde, otet pentru acrit, sare, piper.

Crapul se curata si se portioneaza, ceapa se curata si se taie solzisori, morcovii, telina si ardeii se taie cubulete.
Ceapa, morcovii, telina si ardeii se pun la fiert intr-o oala cu aproximtiv 3 l de apa. Cand sunt aproape fierte se adauga rosiile decojite si taiate cuburi sau felii si crapul portionat. Se mai fierbe 10 minute si apoi se potriveste la gust cu sare si piper, se acreste cu otet dupa gust si se presara verdeata tocata.