joi, 20 mai 2010

Gai Pad

Si pentru cei carora le plac mancarurile foarte picante propun aceasta reteta cu specific thailandez.
Bucataria thailandeza se bucura de o mare popularitate in randul iubitorilor de mancare iute si proaspata, naturala. Are o particularitate deosebita, si anume prezenta a cinci arome diferite in aproape fiecare fel de mancare principal: iute, sarat, dulce, acrisor si amar.
...si acum sa ne intoarcem la reteta noastra de Gai Pad (pui cu busuioc)....ideea e ca de mult timp imi doream sa gatesc thai food si dupa ce am facut o cercetare pe niste site-uri cu retete thai si m-am chinuit cu niste traduceri am gasit mai multe retete dar componentele de baza sunt aceleasi....in lipsa de unele ingredinte am combinat cateva retete, printre care si cea a lui Teo si mi-a iesit asta:



un piept mare de pui dezosat si fara piele, 2 ardei iuti rosii cu tot cu seminte, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 6 ciuperci mari, o cana supa de pui, 3 lg sos de soia, 1 lg sos de peste, ghimbir razuit, 1 lgt zahar brun, 2 ardei grasi, busuioc proaspat tocat fin (o ceasca), 1 lgt chilli pudra si 3 linguri sos chilli, 1 lingura si jumatate de zeama de lamaie, sare, piper, ulei de masline.
Pentru inceput taiem pieptul de pui in cubulete mai mici.
Incingem in wok 2-3 linguri ulei de masline, adaugam usturoiul pisat si ghimbirul razuit si  le sotam cateva secunde ,apoi punem la calit in el pieptul de pui la foc mare. Lasam la calit pana carnea isi schimba culoarea si devine alb-aurie. Curatam ciupercile si le taiem cubulete si apoi le adaugam peste carnea de pui. Condimentam cu sare si piper si lasam la foc mare pana scade toata apa lasata de ciuperci. Ceapa, ardeii si ardeii iuti ii tocam si ii adaugam la carne si ciuperci, lasam sa se caleasca si ele putin si apoi stingem cu supa de pui. Acum este momentul se adaugam si sosurile de soia si cel de peste, zaharul, pudra de chilli si zeama de lamaie. Lasam pana scade mancarea si la sfarsit adaugam busuiocul tocat si sosul chilli. Mai lasam sa se caleasca putin si gata....simplu, rapid si gustos...Si trebuie sa recunosc ca desi eu nu ma dau in vant dupa mancarea picanta acest gust iute-dulce-acrisor m-a cucerit.(cu toate ca era atat de iute incat simteam ca imi ia gura foc si la fiecare imbucatura de mancare luam si o inghitiura mareeeee de apa.....si cand am terminat de mancat nu staim sigur daca sunt atat de satula din cauza mancarii sau a celor 2 pahare mari de apa consumate in timpul mesei.....dar asta e o alta poveste....)
Servim alaturi de orez sau taietei de orez.

...si dupa cum se vede noi am ales orezul ca si garnitura...

miercuri, 19 mai 2010

Prajitura cu gem si bezea


pentru o tava mare de cuptor:

Blatul: 8 galbenuse de ou, 350 gr zahar, 200 gr unt, 4 lg de cacao, 400 gr faina, 400 ml lapte,1 praf de copt.
Gem
Bezea: 8 albusuri, 400 gr zahar pudra, 2 linguri zeama de lamaie
Se mixeaza bine galbenusurile cu zaharul si apoi adaugam untul la temperatura camerei, mixam iar. Amestecam faina cu cacao si praful de copt si apoi o adaugam la compozitia de galbenusuri, alternand cu laptele.
Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit.
Cand blatul e aproape copt in scoatem din cuptor, il ungem cu gem (eu am folosit gem de caise) si apoi punem peste el albusurile batute spuma tare cu zaharul pudra si apoi amestecate cu zeama de lamaie. Dam iar la cuptor pana spuma din albus se intareste putin si devine putin aurie.
Lasam prajitura in tava la racit si apoi o taiem in forma dorita.



marți, 18 mai 2010

Cartofi umpluti cu carne de pui


6 cartofi medii
1 piept de pui
2 cepe
1 ardei gras
100 ml bulion
3-4 codite de ceapa verde
cimbru proaspat
sare, piper, busuioc, oregano
feliute de cascaval
cateva felii de bacon sau sunca

Cartofii se spala bine si se fierb cu coaja in apa cu sare de jumatate. Se lasa apoi la racit si se curata.
Pieptul de pui se fierbe in apa cu o lingurita de sare, se lasa la racit si apoi se toaca.
Ceapa si ardeiul  se curata si se toaca marunt. 
Intr-o tigaie se incing 2-3 linguri ulei de masline si apoi se pune in el ceapa si ardeiul la calit. Cand acestea s-au inmuiat se adauga pieptul de pui tocat si bulionul. Se condimenteaza si se lasa sa dea 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se adauga coditele de ceapa verde si cimbrut tocat. Se amesteca.
Cartofii se taie in 2 si cu ajutorul unei lingurite se scobesc cu grija ca sa nu se rupa.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se asaza cartofii si apoi cu o lingurita ii umplem cu carnea de pui.
Se asaza feliute de bacon si de cascaval peste cartofii umpluti si apoi dam tava la cuptor aproximativ 20 de minute pana se rumenesc.




...si am facut si o ciupercuta umpluta pentru ca imi mai ramasese putina umplutura...


Se servesc alaturi de o salata.

miercuri, 12 mai 2010

Placinte englezesti

pt 8 bucati:

450gr faina, 1 plic praf de copt, 1 lingurita sare, 120 gr unt, 120-150 ml apa.
Faina se amesteca cu praful de copt, sarea si untul taiat cubulete.

Se adauga apoi din apa tot cate putin (framatam, punem o lingura de apa, iar framatam si tot asa).

Invelin coca rezultata in folie de aluminiu si dam la rece o ora.

Umplutura: 150 gr kaizer taiat cubulete foarte mici, 200 gr ciuperci taiate cuburi, 5 bucati ceapa verde taiata rondele cu cozi cu tot, sare, piper.
Se pune ceapa la calit in putin ulei, se adauga kaizerul si se lasa pana se rumeneste putin si apoi adaugam si ciupercile. Condimentam si lasam la foc mic pana scade zeama lasata de ciuperci.

 Oprim focul si lasam la racit.
Taim aluatul in 8 parti egale

.... si apoi intindem fiecare bucata cu sucitorul intr-o forma cat mai rotunda.
Cu ajutorul unui bol decupam o forma rotunda de aluat.

Punem umplutura pe o parte, ungem marginile cu ou batut si apoi pliem in 2.

 Apasam marginile bine ca sa nu se desfaca si cu un cutit ascutit crestam pe mijloc ca sa poata respira. Le ungem cu ou.

Punem placintele la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt cam 30 de minute.




Langosi umpluti cu verdeata si telemea



Aluatul: 500-600 gr faina, 25 g drojdie proaspata, 1/2 lgt sare, putin ulei (nu am masurat exact cat am pus, undeva la 20 ml), apa calduta cat cuprinde pt un aluat mai elastic.
Drojdia se amesteca cu 100 ml apa calduta si se lasa pana se topeste. Se pune faina intr-un bol mai mare, se face o adancitura in mijloc, se adauga sarea si amestecul de drojdie si apa si se framanta. Se mai adauga apa cat e necesar si cate putin din ulei pana il incorporam pe tot. Framantam bine de tot si apoi punem aluatul la dospit intr-un loc mai cald si ferit de curentii de aer.
Pana dospeste aluatul facem umplutura: o mana  buna de cozi de ceapa verde, 2 legaturi de marar, branza telemea data de razatoare.
Cozile de ceapa si mararul se toaca si apoi se pun la calit cateva minute intr-o tigaie cu 2-3 picaturi de ulei. Le lasam pana se inmoaie putin si scade zeama care au lasat-o. Le punem la racit si apoi amestecam verdeata cu telemeaua razuita.
Se rup bucati din aluatul dospit. Se intinde putin cu mana pe o suprafata unsa cu ulei, se pune din amestecul de branza cu verdeata in mijloc, se inveleste umplutura , cu ajutorul unui sucitor mai intindem putin langosele si apoi le prajim in baie de ulei. Le scoatem pe servetele ca sa se absoarba excesul de ulei....si le papam calde..yamiiiiiiiiii


Salata de legume cu piept de pui






1 piept de pui, 3 cartofi, o punga legume congelate,  (morcov, fasole verde, mazare, ardei, porumb), masline,condimente, maioneza si smantana.
Cartofii se fierb cu coaja si apoi se curata si se taie cubulete.
Legumele congelate se fierb in apa cu sare, se scurg si se lasa la racit.
Maslinele se taie rondele.
Pieptul de pui se prajeste pe grill si apoi se taie cuburi.
Se pun toate intr-un bol mai mare, se adauga maioneza amestecata cu smantana, se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca usor.


Frigarui de pui


2 bucati de piept de pui, 2 ardei grasi , 2 cepe rosii mai mari, ciuperci,1 dovlecel, condimente (sare, piper, maghiran, oregano, busuioc, boia dulce, praf de usturoi).

Pieptul de pui se taie cuburi si apoi se condimenteaza cu un amestec facut din condimentele enumerate mai sus.
Ceapa se curata si se taie in bucati mai mari, ardeiul se curata si se taie ci el tot cuburi, ciupercile se curata , li se rup cu grija coditele si apoi palariile se taie in jumatati sau sferturi (depinde de marime), dovlecelul se spala si se taie si el cubulete mai mari..
Se infig pe betele de frigarui o bucata de carne, apoi ceapa, ciuperca, ardei, dovlecel, iar carne si tot asa pana nu mai e loc pe frigaruie.....se pun apoi pe gratar la foc mic si se lasa sa se rumeneasca....

.....si poza cu ele gata prajite nu am mai apucat sa fac dar sa asigur ca au fost foareeeeeeeeeeee gustoase....

luni, 10 mai 2010

Pulpe in bere la cuptor pe pat de cartofi

8 pulpe de pui superioare, o doza de bere, condimente (sare, piper, praf de usturoi, oregano, salvie, boia dulce), 1 kg cartofi, o ceapa mai mare, cateva crengute de cimbru proaspat.
Pulpele se spala bine si se pun la scurs.
Intr-un bol mai mare se amesteca berea cu condimentele, se adauga pulpele, se amesteca, se acopera vasul cu o folie alimentara sau un capac si se pune la marinat la frigider pana a doua zi.
A doua zi:
Cartofii se curata, se spala, se taie in sferturi si se condimenteaza cu sare, piper, vegeta. Se stropesc si cu putin ulei si se amesteca.
Intr-o tava unsa un ulei, sau tapetata cu hartie de copt ca si in cazul meu se pun cartofii, peste ei se asaza ceapa taiata rondele si apoi peste ceapa si printre cartofi se asaza pulpele scurse de marinata. Se presara crengutele de cimbru pe deasupra, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor o ora. Cu 10 minute inainte de a fi gata se ia jos folia de aluminiu ca sa se rumeneasca mai frumos carnea si cartofii.
Se serveste cu o salata.

Tort cu blat din biscuiti si crema de iaurt




Blat: 300 gr biscuiti, 3 lg zahar, 1 plic zahar vaniliat, 250 gr unt.
Biscuitii se sfarama bine de tot si apoi se amesteca cu untul, zaharul si zaharul vaniliat.
Se tapeteaza o forma de tort cu peretii detasabili cu folie alimentara, se asaza pasta de biscuiti in forma si se niveleaza bine. Se pune la frigider o ora.

Crema: 300 ml frisca, 300 ml iaurt de fructe (eu am pus iaurt cu gust de fructe de padure) 10 gr gelatina granule, 3 linguri de apa.
Frisca se bate si apoi se amesteca cu iaurturile si gelatina hidratata intai in cele 3 lg de apa si topita pe baie de aburi. Se asaza crema in forma, peste blatul de biscuiti , se niveleaza bine de tot si se da la rece 2 ore. Se scoate apoi, se detasaza peretii formei si se orneaza tortul cu frisca batuta.
...si feliuta...

Ciorba de curcan




2 pulpe inferioare de curcan, 2 morcovi, 1 radacina partunjel, o bucata de telina, o ceapa,1 ardei gras verde sau galben, 4 catei de usturoi, 3 linguri de orez, o cana de smantana, 2 galbenusuri, sare, piper, o legatura de leustean, patrunjel verde, zeama de lamaie pentru acrit.

Pulpele de curcan se pun la fiert in apa cu sare. Se spumeaza de mai multe ori pana ramane supa limpede.
 Morcovii, patrunjelul, telina, ceapa si ardeiul se taie cubulete.
Dupa ce carnea a fiert de jumatate se adauga in oala legumele si se lasa sa fiarba in continuare.
Cand incepe sa se desprinda carna de pe os se scot pulpele, se dezoseaza, se taie cubulete si se pun inapoi in oala cu ciorba. Orezul se spala si se pune si el la fiert in ciorba. Usturoiul se piseaza si se adauga in oala cand toate sunt fierte Se potriveste ciorbita la gust de sare si piper, se adauga leusteanul tocat si se opreste focul.
Se face un sos din galbenusuri, smantana si zeama de lamaie. Acest sos se toarna in fir subtire in oala cu ciorba dupa ce aceasta s-a racorit putin.
Se mai presara patrunjel verde tocat.