duminică, 27 decembrie 2009

Muschiulet cu legume




1 kg carne porc macra, 1 ardei gras rosu, un ardei gras verde, 2 cepe, 1/2 telina mica, 2 morcovi, 1 lingura unt, 2 linguri mustar, 2 linguri zahar, 1 cana vin, sare, piper, ulei.

Se bate putin carnea cu ciocanul de snitele, se condimenteaza, se unge cu unt si se lasa la rece.
Se taie marunt ceapa si ardeii, telina si morcovii se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se calesc toate impreuna si apoi cand s-au inmuiat se intinde amestecul de legume pe bucata de carne. Apoi se ruleaza si se leaga strans cu o ata. Zaharul se amesteca cu mustarul si cu acest amestec se unge friptura si se presara piper. Se asaza friptura intr-o tava in care a fost pus vinul si putin ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor cam o ora. Din cand in cand se stropeste friptura cu sos din tava. inainte cu 15 min de a fi gata se ia folia jos ca sa se rumeneasca. Inainte de a servi se scoate ata si se taie felii.

Salata orientala


1 kg cartofi, o ceapa mare rosie, 4 oua fierte tari, maioneza, sare, piper. Cartofii se fierb in coaja. Dupa sunt fierti se curata si se taie rondele apoi se amesteca cu ceapa taiata fideluta , ouale taiate rondele si maioneza. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se poate servi ca atare sau ca garnitura langa o friptura.

Choux a la creme















pentru coji:1 cana de ulei ,2 cani faina, 2 cani apa 10 oua (mai mari) un praf de sare .
Se pune la fiert apa cu uleiul si sarea iar cand fierbe se ia de pe foc si se adauga toata faina o data si se amesteca bine. Apoi se adauga ouale unul cate unul avand mare grija ca dupa fiecare ou sa se amestece bine, altfel nu iese. Din aceasta compozitie se ia apoi cu lingurita si se asaza gramajoare nu prea mari pe o tava tapetata cu hartie de copt sau ca sa iasa mai frumoase gogoselele le spritam .

 Le punem apoi la copt in cuptorul preincalzit la foc tare primele 15 minute si apoi scadem temperatura. E foarte important sa nu deschidem usa cuptorului in primele 15 minute. Le lasam la copt pana se bronzeaza frumos.
...gogoselele din prima tava...
 
Crema: 500 ml lapte 3 oua (galbenusurile) 200 g unt 4 linguri faina 150 g zahar esenta de vanilie .
Se amesteca laptele rece cu zaharul. Separat se desfac cu lingura de lemn galbenusurile dupa care se adauga cate putin tot laptele, amestecand bine. Se pune 100 g unt cu faina intr-o cratita pe foc sa se rumeneasca usor dupa care se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga laptele cate un pic, ca sa se desfaca compozitia (ca la ciulama). Se pune apoi compozitia la fiert si cand crema s-a legat bine se adauga 100 g unt si se lasa la racit. Cu aceasta crema se umplu cojile (optional se poate pune si frisca).


Rulouri picante cu branza


pentru aluat: 3 oua, 3 linguri faina, 3 linguri lapte, un praf de sare.

umplutura: 200 gr cascaval, 50 gr masline fara samburi, 1 gogosar murat, 3 felii de sunca, 2 linguri maioneza, 2 linguri smantana, sare, piper alb macinat.

Se amesteca galbenusurile cu laptele, faina si sare, se adauga albusurile batute spuma,se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se pune la copt 10 minute la foc potrivit.

Intre timp se taie cubulete sunca, maslinele, gogosarul, apoi se amesteca cu maioneza si se condimenteaza cu sare si piper. Se scoate blatul din cuptor, cand e doar putin caldut se unge cu smantana, se presara cascavalul razuit , apoi se pune amestecul din sunca, maioneza si masline si se ruleaza strans. Se pune la frigider cel putin 2 ore inainte de a se servi

Tort de Craciun






un tort simplu, umplut numai cu frisca si ornat cu frisca, blat din 5 oua. Mos Craciun si ren din pasta de zahar

Fursecuri delicioase




180 gr unt, 100 gr zahar pudra, 1 galbenus, 300 gr afina, 1 plic zahar vaniliat, 1 plic praf de copt.


Glazura :150 gr zahar pudra, 15 ml zeama de lamaie.




Freci untul topit cu zaharul, galbenusul si pui faina amestecata cu praful de copt. Lasi aluatul la rece. Se intinde o foaie si se taie forme diferite care de coc cam 20 min.


Se amesteca zarahul pudra cu zeama de lamaie si se glazureaza.

Fursecuri diverse











6 galbenusuri, 800 gr faina, 400 gr margarina, 300 gr zahar, 1 plic praf de copt.




Se freaca margarina cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, apoi faina amestecata cu un praf de copt. Se framanta si se pune o ora la rece. Aluatul se imparte in mai multe parti si apoi o parte se amesteca cu nuca, alta cu nuca ce cocos, alta cu scortisoara, alta cu bucatele rupte de ciocolata sau cu ce vrea fiecare. Se intinde o foaie si apoi se taie cu diferite forme.




Se orneaza cu glazura facuta din pahar pudra si zeama de lamaie sau cu ciocolata topita.

Mos Craciun si ren din pasta de zahar







Varza cu carne


O varza mare murata se taie fideluta, foarte fin.

O ceapa mare si un ardei gras se taie marunt si se pun la calit in putin ulei. Un kg de carne de porc se taie cuburi. Peste ceapa si ardeiul calit se pune un strat de carne, unul de varza apoi iar unul de carne , iar varza si tot asa. Se pune la foc mic si se fierbe sub capac, amestecand din cand in cand, daca e nevoie se mai adauga cate putina apa. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru. Cand carnea e facuta si varza e inmuiata se opreste focul si se se pune mancarea la cuptor cam 15-20 min .

Lapte cu banane



500 ml lapte rece se pun in blender impreuna cu 2 banane curatate de coaja o lingurita de zahar si un plic zahar vaniliat. Se mixeaza bine .

Cartofi aurii


cartofii taiati cuburi se fierb in apa cu sare de jumatate apoi se strecoara si se prajesc in baie de ulei. Pe scot pe servetele de hartie pentru a absorbi uleiul.

Aceasta varianta e de preferat in locul cartofilor prajiti pentru ca nu absoarbe la fel de mult ulei.

Tort Diplomat







Am facut un blat normal din 8 oua pe care l-am taiat in doua si l-am insiropat bine.

Crema: un litru de frisca se bate pana se intareste si se lasa deoparte.

3 plicuri si jumatatate de gelatina granule se pune la inmuiat in apa calduta sau suc de compot, apoi se pune la topit pe aburi.

7 oua intregi se bat pe aburi cu 14 linguri de zahar pana se face ca o smantana mai groasa. Cand este gata se adauga gelatina si se mai bate cu telul pentru ca gelatina are tendinta de a se lasa la fund. Se lasa putin sa se racoresca si apoi cat este inca putin calduta se amesteca cu frisca usor se se adauga fructe taiate cubulete si arome.

Se captuseste interioarul unei cratite cu folie alimentara, se pune o parte din blat, se toarna toata crema , apoi se pune a doua parte de blat, se apasa usor si se pune la frigider pana a doua zi.

A doua zi se rastoarna tortul pe un platou si se orneaza cu frisca sau cu ce vrea fiecare.

Pentru un tort mai mic se impart cantitatile de la crema in doua.