sâmbătă, 31 octombrie 2009

Tort Regina Maria
















Nu mai stiu exact unde am gasit aceasta reteta dar cand am vazut-o mi s-a parut interesanta si cum ne cam place ciocolata am zis ca sa o incerc. Deci:

Blat 1: 5 oua, 5 lg zahar, 4 lg faina, 1 lg cacao, praf de copt

Ouale se separa, albusurile se bat cu zahar spuma tare, se adauga galbenusurile, faina, cacao si praful de copt si se da la cuptor. Se verifica cu o scobitoare cand e gata.

Blatul 2: 5 albusuri, 5 linguri faina, 5 linguri zahar, 1 ceasca nuca macinata, 1 ceasca bucati de ciocolata, 1 ceasca cu stafide si o ceasca cu visine din compot.

Se bat albusurile cu zaharul , apoi se pun pe rand faina, ciocolata maruntita, nuca, visinele si stafidele. Se pune la copt.

Crema: 5 galbenusuri, 10 lg zahar pudra, 3 lg cacao, 5 lg lapte, 450 gr unt.

Galbenusurile se freaca cu zaharul, se pune cacao, laptele si se fierbe la foc mic amestecand continuu pana se ingroasa. Se lasa la racit si apoi se amesteca cu untul spumat. Se da la rece.

Asamblarea: Blatul 1 se taie in doua si se insiropeaza cu zeama de visine. Se pune o parte din blatul 1, jumate din crema, apoi blatul 2, apoi restul de crema iar apoi iar blat 1.

Glazura: pentru ca ma grabeam am folosit o glazura de ciocolata instant de la dr Oetker, dar se poate folosi orice glazura de ciocolata. Pe margine am tapat tortul cu fulgi de ciocolata pe care i-am obtinut prin razuirea unei bucati de ciocolata menaj.

Am ornat cu trandafirasi pe care i-am facut din pasta de lapte praf.

Tava pe care am folosit-o eu are diametrul de 22 cm.

Ciuperci umplute la cuptor


ciuperci champignon ( cate vrea fiecare), 1-2 cepe, 1-2 ardei grasi, o legatura patrunjel, cascaval razuit, sare, piper, vegeta.

Ciupercile se curata de pielita si li se rup cu grija piciorusele.

Ceapa se taie solzisori si se pune la calit in putin ulei, ardeiul se toaca si el marunt si se adauga peste ceapa. Piciorusele de la ciuperci se taie cubulete si se pun la calit impreuna cu ceapa si ardeiul. Se adauga patrunjel verde tocat, se condimenteaza si se lasa la foc mic pana scade toata apa care au lasat-o ciupercile. Cu aceasta compozitie se umplu palarioarele ciupercilor, se presara peste ele cascaval razuit si se dau la cuptor cam 15-20 min.

duminică, 18 octombrie 2009

Cremes




la aceasta reteta am sa postez numai reteta cremei de la cremes pentru ca foi am folosit din comert.


un pachet foi de cremes din comert


Crema:


5 oua, 14 linguri amidon alimentar, 1300ml lapte, 20 linguri zahar,o esenta de vanilie si 4-5 plicuri zahar vanliat, 200 ml frisca lichida.




Ouale se separa. Albusele se bat spuma cu 3 linguri zahar, galbenusurile se freaca cu restul de zahar, zaharul vaniliat si esenta de vanilie apoi se incorporeaza in aceasta compozitie putin lapte ( cam 150ml am folosit eu) si amidonul si se amesteca bine ca sa nu se formeze cocoloase. Restul de lapte se pune la fiert si cand fierbe se toarna in el compozitia de galbenusuri, zahar si amidon. Se fierbe la foc mic amestecand continuu pana la ingroasa ca la o budinca. Se ia apoi de pe foc, se amesteca asa calda cu albusurile batute spuma apoi se mai pune pe foc pana da 2-3 clocote ( atentie ca se prinde foarte repede).


Se ia de pe foc crema si se pune asa calda peste una dintre foile de cremes. Se intinde uniform si se lasa pana se raceste complet.


Frisca lichida se bate bine impreuna cu un plic intaritor de frisca si apoi se intinde peste crema cand aceasta s-a racit de tot (nu mai repede pentru ca se topeste frisca).


A doua foaie de cremes se taie in patrate si apoi se asaza peste frisca unul langa altul ( e bine sa fie taiata foaia inainte de a o pune peste crema pentru ca se rupe foarte usor atunci cand incercam sa taiem prajitura)

Mancarica de ciuperci


500 gr ciuperci champignon, 1 ceapa, un ardei gras, 2-3 catei usturoi, sare, piper, vegeta, o cana de smantana, 1 lingura faina, frunze de patrunjel tocate.

Ceapa se curata, se taie solzisori si se pune la calit in putin ulei, cand s-a inmuiat se adauga ardeiul tocat si se mai lasa la calit cateva minute. Ciupercile se curata, se spala, se taie felii si se adauga peste ceapa si ardei. Se condimenteaza cu sare, piper, vegeta, se adauga o cana apa si se lasa la fiert la foc mic pana se fac ciupercile. Daca trebuie se mai adauga putina apa. Cand ciupercile sunt aproape gata se zdrobeste usturoiul si se adauga peste ciuperci, la fel si patrunjelul verde tocat. Din smantana si o lingura de faina se face un sos care se adauga la mancare. Se mai lasa sa dea cateva clocote pana se ingroasa putin mancarea apoi se stinge focul.

Se poate servi cu mamaliguta, spaghete, piure de catrofi, orez, galuste sau ca atare.

Ciorba de mazare cu pui


un piept mare de pui dezosat, 400 gr boabe de mazare proaspete sau congelate, 1 morcov mare, 1/4 telina, 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 100 gr fidea, sare, piper, vegeta, frunze de patrunjel.


Morcovul ,telina, ceapa si ardeiul se curata se spala si se taie cubulete apoi se pun la calit in putin ulei. Cand s-au inmuiat se adauga si pieptul de pui taiat cuburi si se mai lasa la calit cateva minute. Se adauga apoi apa si se lasa la fiert. Cand sunt de jumatate fierte se adauga mazarea si se potriveste la gust cu sare, piper, vegeta.

Fideaua se fierbe separat dupa instructiunile de pe pachet, se strecoara si se clateste cu apa rece.

Cand toate legumele si carnea s-au fiert se adauga in ciorba fideaua fiarta, se mai da un clocot si se ia oala de pe foc. Se presara patrunjel verde tocat.

Bors taranesc




600-700 gr carne de vita sau porc fara os, 2 morcovi, 1/2 gulie, 1 radacina patrunjel, 1/4 telina, 1 dovlecel, 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 1 cartof mai mare, o mana mazare1/4 varza mica, 1-2 rosii, leustean, frunze de patrunjel, sare, piper, putin delikat, bors magic de la knor, smantana pentru servit.




Carnea se taie cuburi si se pune la fiert in apa cu sare. Cand incepe sa fiarba se spumeaza foarte bine.


Legumele se curata, se spala si se taie cuburi. Cand carnea e de jumatate fiarta se pun in oala legumele taiate mai putin cartoful, dovlecelul si rosiile. Se lasa la fiert la foc mic iar cand sunt aproape fierte se adauga si cartoful si dovlecelul taiate tot cuburi iar rosiile taiate felii. Se adauga si leustenul tocat si se mai lasa la fiert. Se condimenteaza cu sare, piper, delikat. La sfarsit se acreste cu bors magic, se lasa sa mai dea 2-3 clocote si apoi dupa ce se oala de pe foc se presara patrunjel verde tocat.


Dovlecei pane


2 dovlecei, 2-3 oua, faina, putin lapte, sare, piper.


Dovleceii se curata si se taie rondele apoi se sareaza si se lasa 15-20 minute sa se inmoaie putin.

Din oua, putin lapte si faina se face un aluat ca de clatite. Se condimenteaza cu sare si piper.

Rondelele de dovlecei se dau prin faina apoi prin amestecul de oua, lapte faina si se prajesc in ulei incins.

Prajitura cu mere


reteta e din practic in bucatarie


700gr faina, 50 gr margarina, 1 esenta de vanilie, 300 gr zahar, 20 gr drojdie, 2 kg mere, scortiosoara dupa gust.


Din faina, margarina, putina apa calda, esenta de vanilie si 150 gr zahar se face o coca care se framanta foarte bine. Cand e gata framantata se unge coca cu putin ulei si se lasa la crescut 10 minute.

Merele se spala, se curata se razuiesc pe razatoarea cu ochiuri mari si apoi se storc bine de zeama. Dupa ce au fost bine stoarse se pun la calit cateva minute la foc mic pana se inmoaie. Se lasa la racit si apoi se amesteca cu restul de 150 gr zahar si scortisoara dupa gust.

Coca se imparte in doua si se intind doua foi de dimensiunea unei tavi de la aragaz. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune prima foaie, apoi merele si apoi a doua foaie peste mere. Se mai lasa la crescut inca 10-15 minute si apoi se pune in cuptorul incins pana prinde deasupra o culoare maronie. Cand este gata se scoate tava din cuptor, se lasa pana se raceste complet apoi se taie prajitura dupa preferinta in romburi sau patrate. Cine doreste poate presara zahar pudra peste prajitura.

marți, 6 octombrie 2009

Supa de rosii


1 morcov mai mare, 1 radacina patrunjel, o bucatica telina, 1 ardei, 1 ceapa, 400-500ml suc de rosii sau 1kg rosii proaspete, 2 lg faina, 1-2 lg ulei, 2 lg zahar, 2-3 lg orez, sare, piper, ierburi aromatice( eu am folosit oregano si busuioc), o legatura patrunjel verde..


Legumele se curata si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierte se strecoara si se pastreaza zeama, morcovul si telina, restul legumelor se arunca. Supa se pune din nou la fiert. Morcovul si telina se dau prin blender pana se formeaza o crema care se pune inapoi in supa. Se adauga sucul de rosii sau daca se folosesc rosii proaspete acestea se fierb intai si apoi se dau prin sita pentru a scapa de seminte si pielite. Orezul se spala si se adauga si el in oala cu supa. Din faina, ulei si putina apa sau supa din oala se face o ingrosala care se toarna in oala cu supa. Se pun condimentele si zaharul si se mai lasa la fiert iar la sfarsit, inainte de a lua oala de pe foc se presara patrunjelul verde tocat.

Supa se serveste rece cu crutoane de paine.

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Rulada cu struguri





Rulada: 4 oua, 100gr zahar, 3 linguri faina, 1 lingura amidon, 1 praf de sare.
Albusurile se bat cu sarea si 1/2 din cantitatea de zahar. Galbenusurile se freaca cu restul de zahar, la care se adauga apoi faina si amidonul. La final se amesteca cu albusurile batute spuma tare. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. Cand se scoate de la cuptor se intinde invers pe o alta hartie de copt si se ruleaza folosind hartia de copt, apoi se da la rece.

Crema:400ml lapte, o budinca cu gust de frisca, 2-3 linguri zahar, un pachet unt, 3 linguri zahar pudra, struguri.
Budinca se fierbe dupa instructiunile de pe pachet cu cele 2-3 linguri de zahar si 400ml lapte apoi se lasa la racit.
Untul se spumeaza cu 3 linguri zahar pudra si apoi se amesteca cu budinca racita.
Cu aceasta crema se unge blatul de rulada, apoi se pun 3 randuri paralele de struguri(unul pe marginea de unde vom incepe sa rulam, unul pe la mijlocul ruladei si unul aproape de cealalta margine). Se ruleaza cu grija si se pune la frigider cam1-2 ore.
Se orneaza cu frisca.

Paprikas de porc


700-800 gr carne de porc, 2 cepe, 2 ardei, 1kg cartofi, sare, piper, boia,delikat, 2 rosii sau bulion, verdeata tocata marunt.
Ceapa si ardeiul se toaca marunt si se pun la calit in putin ulei, cand sunt transparente se adauga carnea taiata cuburi si condimentele si se mai lasa la calit 2-3 min. Se adauga apa si se lasa la fiert. Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii taiati in sferturi si rosiile sau bulionul. Se mai lasa la fiert si cand toate sunt fierte se presara verdeata tocata si se ia de pe foc, nu inainte de a mai potrivi de sare si piper daca e nevoie.

Sufleu de cartofi cu carne


500gr piure de cartofi, sare, 50 gr unt, 2 oua, 250 gr carne tocata,2 cepe, 1 ardei, sare, piper, boia. cateva linguri de pesmet.
Asta ar fi reteta originala, eu am folosit cantitati duble.

Se freaca untul, se amesteca cu cele 2 galbenusuri, putina sare, pireul de cartofi si albusurile batute spuma tare.
Ceapa taiata solzisori si ardeiul taiat cuburi mici se pun la calit in putin ulei, se adauga carnea tocata, condimentele si se lasa la foc pana carnea isi schimba culoarea.
Se unge o forma cu unt si se presara cu pesmet. Se asaza jumatate din compositia de cartofi,se presara pesmet, apoi compozitia de carne tocata, se presara iar cu pesmet iar deasupra se pune restul compozitiei de cartofi.
Se pune la cuptor cam 30 minute.

Prajitura cu mac


1 cana mac macinat, o cana lapte cald, 2 cani faina, 2 cani zahar pudra, 4 oua, un pachet margarina, 1 lingurita bicarbonat de sodiu.
Margarina topita se mixeaza bine cu galbenusurile, zaharul si macul. Se adauga faina si laptele si se mixeaza in continuare. Se adauga si bicarbonatul stins cu otet. Albusurile se bat spuma separat si se adauga la compozitie amestecand de sus in jos cu o lingura de lemn. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( dimens tavii mele: 25/34). Se da la cuptor si se verifica cu o scobitoare cand e gata.
Se pudreaza cu zahar praf.

Tocanita cu mamaliguta


500-600gr carne de porc, 2 cepe, 2 ardei grasi, 1 morcov, 2 rosii, sare, piper, cimbru, oregano, delikat, boia dulce sau iute (cum doreste fiecare), o lingurita faina, putin ulei.

Ceapa se taie solzisori, ardeii cuburi mici, morcovul se razuieste pe razatoarea cu ochiuri mari, carnea se taie cuburi.
Ceapa si ardeiul se pun la calit in putin ulei si cand devin putin transparente se adauga carnea si se mai lasa impreuna la calit cateva minute.
Se condimenteaza cu boia, sare, piper, cimbru, oregano, delikat (sau orice condimente doriti), se adauga morcovul razuit si se pune apa cat sa acopere carnea si legumele. Se lasa la fiert si cand toate sunt aproape fierte se adauga rosiile taiate felii. O lingurita de faina se dizolva cu putina apa sau suc de rosii si se adauga la mancare. Se mai lasa la foc mic cateva minute amestecand mereu pana se ingroasa putin sosul. La sfarsit se presara patrunjel verde tocat.
Se serveste cu mamaliguta.