duminică, 23 august 2009

Ciorba de conopida cu maruntaie


Cum noua ne plac supele si ciorbele cu conopida iata ca iar am preparat una, aceasta reteta o am din revista Practic in bucatarie din august sau septembrie 2007 . Am incercat aceasta ciorbita si cu piept de pui si cu carne de porc in loc de maruntaie de pui si e la fel de delicioasa.


cam 500 gr maruntaie de pui, un morcov mai mare sau 2 mai mici, o ceapa, un ardei gras, o bucata telina, o conopida cam de un kg, 2 rosii,un galbenus, un pahar de smantana,un varf de cutit de sare de lamaie, cateva linguri ulei, sare, piper, delikat, frunze de patrunjel.

Maruntaiele se spala si se usuca cu un prosop curat iar apoi se pun la calit intr-o oala cu putin ulei pana isi schimba culoarea. Se condimenteaza cu sare si piper. Intre timp ceapa se taie solzisori, ardeiul, morcovul, telina se taie cuburi mici. Cand maruntaiele sunt bine calite se adauga ceapa, morcovul , ardeiul, telina si se lasa cateva minute impreuna la calit sub capac, pana se inmoaie.

Se adauga apoi apa in oala si se lasa la fiert. Cand legumele si carnea sunt aproape gata, conopida se spala, se desface in buchetele si se adauga in oala cu ciorba. Rosiile se oparesc, se decojesc, se taie felii apoi se adauga si ele in oala. Se lasa la fiert la foc mic. Cand toate sunt fierte se potriveste gustul cu sare, piper , delikat. Din galbenus, smantana si un varf de cutit de sare de lamaie se face un sos care se pune in oala si se mai lasa 3-4 minute la foc mic, apoi se stinge focul si se presara patrunjel verde tocat.

Prajitura cu branza




...si pentru ca am primit niste branza m-am gandit ca sa fac o prajitura cu branza" a la bunica"....




Cantitatile sunt aproximative, se mai poate adauga sau scadea cate putin din fiecare, nu e o prajitura deloc pretentioasa:


cam 3 cani de faina, 2-3 linguri zahar, 3-4 linguri de untura, margarina sau unt, 2 oua, 3-4 linguri smantana, un praf de sare, o jumate lingurita bicarbonat stins cu lamaie sau otet.


Pentru umplutura: 1 kg branza dulce, 2 oua, cam 3 linguri gris(sau depinde cat e branza de moale, grisul se pune pentru a absorbi zeama care o lasa branza cand se coace prajitura), zahar cam o jumate de cana( sau cat vrea fiecare de dulce), coaja rasa de la o lamaie, 3 plicuri zahar vaniliat, stafide cine doreste.


Faina si zaharul se amesteca bine cu untura, apoi se adauga ouale, smantana, sarea, bicarbonatul stins cu lamaie. Se framanata bine iar daca coca e prea moale se mai adauga faina, daca e prea tare se mai poate pune smantana. Cand e bine framantat aluatul se imparte in doua parti inegale, o parte sa fie cam 1/3 din aluat iar cealalata cam 2/3. Din aluatul mai mult se intinde o foaie care se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


Umplutura: se amesteca bine toate ingredientele iar apoi se intinde pasta obtinuta peste foaia din tava.


Din aluatul ramas se taie bucatele si cu mana se formeaza niste betisoare din aluat care se pun peste pasta de branza sub forma unui gratar.


Se da la cuptorul preincalzit la foc mediu.


sâmbătă, 22 august 2009

Barbie Cake















...si pentru ca Iuliuta mea a implinit un anisor...
deci: am facut doua blaturi normale, unul patrat pe care asezat-o pe domnisoara Barbie, si unul rotund. Blatul patrat l-am taiat in doua, l-am insiropat bine ( un sirop din zahar caramelizat, esenta de rom si de vanile) si l-am umplut cu o crema de ciocolata.
Blatul rotund l-am taiat in 3 si dupa ce l-am insiropat bine l-am umplut cu o crema de caramel. Am pus amandoua blaturile gata umplute cam 2 ore la frigider pentru a se intari bine crema, apoi am luat blatul rotund si l-am sculptat in forma fustitei papusii.
2 pachete de unt le-am frecat spuma cu zahar pudra si esenta vanilie si apoi am intins aceasta crema peste blaturi, pentru a ascunde imperfectiunile si pentru a proteja glazura de martipan cu care am imbracat tortul de crema din interiorul blaturilor. Am mai dat apoi tortul la frigider inca cam 1-2 ore, ca sa se intareasca bine untul si apoi m-am apucat de asamblarea papusii si ornat.
Cat timp tortul a stat la frigider mi-am preparat glazura de martipan ( o sa scriu mai tarziu reteta de la glazura la Ornamente ). Deci prima data am imbracat in martipan blatul patrat, apoi fustita. Am asezat apoi cu foarte mare grija fustita in mijlocul blatului rotund. Am facut cu coada unei linguri de lemn o gaura fix in mijlocul blatului in forma de fusta, am largit-o putin si apoi am luat o papusa Barbie, am dezbracat-o si am pus-o in tort. Tot din martipan i-am mai facut si bluzita, panglica cu "La multi ani", cativa trandafirasi la rochita si gata.
Initial m-am gandit ca sa fac un tort ceva mai incarcat cu mai multe floricele dar pentru ca mi-a placut cum arata asa mai simplu l-am lasat asa, si oricum era deja si foarte tarziu iar mie imi pierise cheful...

Piept de pui sorrentin






2 piepturi de pui dezosate, 1 rosie, cateva felii de cascaval taiate subtiri, sare, piper, oregano, putin ulei.


Pieptul de pui se feliaza,se bate cu ciocanul de snitele, se condimenteaza si se prajeste pe ambele parti intr-o tigaie cu putin ulei.


Dupa ce este prajit se pune cate o felie sau doua de rosii(depinde cat e de mare) pe fiecare bucata de piept de pui, se presara sare, piper, oregano, dupa care se pun peste rosii feliile de cascaval. Se da la cuptor pana se topeste cascavalul.


Se serveste cu cartofi natur.

miercuri, 19 august 2009

Soufle de dovlecei




un kg dovlecei, 3 oua, 2 linguri cu varf de faina, o cana de lapte, 3 linguri unt, 3 linguri cascaval ras, sare, piper, nucsoara macinata.
Dovleceii se curata, se taie felii si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti se strecoara si se zdrobesc.
Se face un sos bechamel din unt, faina, lapte . Se ia de pe foc, se adauga galbenusurile unul cate unul si se amesteca bine, se adauga cascavalul ras. Albusurile se bat spuma tare si se adauga la compozitie. Se condimenteaza cu sare, piper, putina nucsoara. Sosul acesta se amesteca apoi cu dovleceii si se pun intr-o forma unsa un unt si tapetata cu pesmet. Deasupra se mai presara cascaval ras. Se coace la foc mic cam 30 min.

Ciorba de perisoare






Pentru supa: o bucata rasol de vita sau orice carne de vita care are si putin os (cam 500gr), 3-4 morcovi, radacina de patrunjel, o bucata de telina, un ardei verde, o ceapa, sare, piper, frunze patrunjel
Pentru perisoare: 500gr carne tocata amestec de vita si porc, o cescuta orez, un ou, 2 linguri pesmet, frunze tocate de patrunjel, sare, piper
Carnea de vita se pune la fiert in apa cu sare. Cand incepe sa fiarba se spumeaza. Morcovii si patrunjelul se curata si se taie in 4 pe lungime, telina se curata si se lasa intreaga, ceapa se taie si se lasa intreaga, ardeiul se spala si i se scoate cotorul. Cand carnea este fiarta de jumatate se adauga in oala zarzavatul si se lasa la fiert. Se condimenteaza cu sare si piper.
Intre timp se prepara perisoarele: se amesteca toate ingredientele si apoi se ia din compozitie si se formeaza perisoarele cu mana. Se pun pe un platou si se pastreaza la rece pana a fiert supa.
Cand carnea si legumele sunt fierte se strecoara supa. Supa strecurata se pune din nou la fiert si cand a inceput sa fiarba se adauga in supa periosarele si se lasa sa fiarba la foc mic.
Carnea de vita se dezoseaza si se taie cubulete, morcovii si telina la fel, restul de zarzavat se arunca.
Cand perisoarele sunt fierte se adauga in supa carnea de vita taiata cuburi, morcovii si telina taiati tot cubulete. Se mai lasa la fiert 2-3 minute apoi se ia oala de pe foc. Se presara patrunjel verde tocat.



Tocanita de ficatei de pasare







500gr ficat de pui, 2 cepe, 1 ardei gras rosu, 2-3 rosii mai mari, sare, piper, oregano, putin ulei.






Ceapa se toaca si se pune la calit in putin ulei. Ardeiul se taie cuburi mici si se adauga si el la calit impreuna cu ceapa. Ficatelul se spala bine, se strecoara bine de apa si se adauga in tigaia cu ceapa si ardeiul cand acestea s-au inmuiat. Se lasa cateva minute la calit impreuna si apoi se adauga putina apa, cam un sfert de pahar. Rosiile se oparesc, se decojesc, se taie cuburi si se adauga la ficatei. Se condimenteaza cu sare, piper, putin oregano si se lasa la fiert pana ficatul e bine patruns.La sfarsit se presara verdeata tocata.

Orez "in stil chinezesc"




6-7 ciuperci champignon proaspete, o cana si jumatate de orez, sare, piper, un ou, 2-3 catei de usturoi pisati sau praf de usturoi, sos de soia, putin ulei de masline.




Orezul se pune la fiert in apa cu sare.


Ciupercile se curata, se taie felii si se pun la prajit in putin ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Cand orezul este fiert se strecoara si se adauga in tava cu ciupercile si se lasa la prajit un pic. Se bate oul bine cu un praf de sare si usturoiul pisat sau praful de usturoi, se toarna peste orez si se amesteca pana se omogenizeaza, se mai lasa putin la prajit. Cine doreste poate adauga si putin sos de soia.

marți, 11 august 2009

Supa de cartofi




500-600 gr cartofi, 1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei gras, o bucata de telina, o rosie mai mare, o lingura de faina, sare, piper, vegeta, 2-3 lg ulei, smantana, frunze de patrunjel.




Ceapa si ardeiul se curata si se toaca si se pun la fiert in apa cu sare. Morcovul si telina se curata , se taie cubulete mici si se pun in oala cand apa incepe sa fiarba. Se lasa la fiert si intre timp se curata cartofii si se taie cuburi. Cand legumele sunt de jumatate fierte se adauga cartofii si rosia decojita si taiata cuburi. Se lasa din nou la fiert. Separat intr-o craticioara se incinge uleiul, se pune faina, se lasa la calit cateva minute iar apoi se adauga o lingurita de boia. Se stinge cu apa si se lasa la foc mic pana incepe sa fiarba, amestecand mereu. Cand aceasta ingrosala a inceput sa fiarba se toarna in oala cu cartofii, se mai lasa sa fiarba cateva minute impreuna apoi se stinge focul. Se presara patrunjel verde tocat. Se serveste cu smantana.

luni, 10 august 2009

Chiftele de dovleac


2-3 dovlecei, 2 oua, sare, piper, 2-3 lg faina,frunze de patrunjel tocate, 2-3 catei usturoi vegeta, ulei pentru prajit.


Dovleceii se curata si se razuiesc pe razatoarea cu ochiuri mari, se sareaza si se lasa 10 minute asa. Apoi se storc de zeama care am lasat-o.

Intr-un bol se amesteca dovleceii razuiti si storsi cu ouale, faina, patrunjelul, usturoiul zdrobit, piper, vedeta.

Din aceasta compozitie se ia cate o lingura si se prajeste in uleiul incins.

Se serveste cu o salata de rosii.

joi, 6 august 2009

Tarta cu mere







Aluat: 250 gr faina, 30gr zahar, 100gr unt, 1 ou, 1 praf de sare.



Umplutura: 5 mere, 2 oua, 30gr faina, 70 gr zahar, 250 ml lapte, coaja rasa de la o lamaie, 1 plic zahar vaniliat.



Aluatul: se pune intr-un castron faina, untul taiat cubulete, oul, putina sare. Se framanta pana devine o coca destul de tare. Coca se pune la frigider 30 min.



Intre timp se freaca cu mixerul ouale cu zaharul pana devine o crema. Se adauga apoi faina, coaja rasa de lamaie, zaharul vaniliat si se amesteca. Se adauga apoi si laptele putin cate putin.



Merele se curata si se taie felii subtiri. Se scoate coca din frigider si se intinde in forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina. Se asaza merele in sir, felie langa felie iar apoi se presara cu zahar. Deasupra se toarna compozitia de oua, lapte, zahar, faina si se da la cuptorul preincalzit.

Legume umplute la cuptor pe pat de varza




500 carne tocata amestec, 1 ceapa, 1 ardei, 1 cescuta de orez, bulion, sare, piper, boia, frunze patrunjel, 2 ardei grasi, 2 rosii, 2 castraveti mari, 2 dovlecei, 1/2 varza, 2 rosii pentru capac.


Ceapa si ardeiul se toaca si se pun la calit in putin ulei, cand s-au inmuiat se adauga carnea tocata, orezul si bulionul. Se lasa impreuna la calit, se condimenteaza cu sare, piper, boia si se adauga frunze de patrunjel tocate. Se stinge focul si se lasa sa se racoreasca compozitia.


2 ardei grasi se spala , li se taie capacul si li se scoate cotorul, celor 2 rosii li se taie capacul si cu o lingurita li se scoate continutul cu grija, castravetii se taie la cu capat si cu o lingurita se scobesc, dovleceii se taie in doua si tot cu lingurita li se scoate continutul.


Varza se taie fideluta si se sareaza, se lasa asa 10-15 minute.


Cand compozitia de carne s-a racorit se umplu legumele. Jumatate din varza se pune pe fundul unui vas de yena, apoi se asaza legumele in picioare, ca soldatii, se acopera cu restul de varza. Deasupra verzei se taie cele 2 rosii ramase feliute si se asaza una langa alta. Se pune apa cat sa cuprinda legumele, se acopera vasul cu un capac si se da la cuptor.


Se serveste cu smantana.

Ciorba taraneasca de pui


Carne de pui ( eu am folosit aripioare si spate de pui), 2 morcovi, o ceapa, 1 patrunjel, un pastarnac, 1/4 sau 1/2 telina (depinde cat e de mare),un ardei gras, o mana de fasole verde, mazare, cam un sfert de varza mai mica, 2-3 cartofi mai mici, 2 rosii, leustean, frunze de patrunjel, smantana , sare, piper, vegeta, bors magic de la knor pentru acrit.

Carnea de pui se pune la fiert in apa cu sare. Cand incepe sa fiarba se spumeaza ,si pentru ca, carnea de pui din magazin fierbe foarte repede, incepem sa punem in oala ceapa si ardeiul tocat, morcovul, radacinile de patrunjel, pastarnac, telina taiate cubulete, mazarea ( eu am pus congelata), fasolea verde, varza taiata fideluta si se lasa la fiert la foc mic. Cand legumele si carnea sunt aproape fierte se adauga cartofii curatati si taiati cubulete, rosiile decojite si taiate felii, leusteanul tocat. Se condimenteaza cu sare, piper, vegeta si se mai lasa la fiert. Cand toate legumele si carnea sunt fierte se acreste ciorba cu bors magic, se mai lasa sa dea cateva clocote, apoi se stinge focul si se presara multa verdeata tocata.

Pizza la microunde


Blat de pizza din comert, salam ( de care aveti), ceva sunculita, carnati, ciuperci proaspete, ardei gras, rosie, cascaval, un ou, ketchup, si ca sa aiba gust de pizza adevarata, neaparat mult oregano si busuioc, masline si boabe de porumb cine doreste.


Blatul se pune pe un platou ce intra in cuptorul cu microunde, se unge cu ketchup, se pune salam, sunca, carnati ( ce avem prin casa), ardeiul se taie rondele si se pune pe pizza, ciupercile se curata si se taie felii se se pun si ele, se pun rosii taiate felii subtiri, cascavalul razuit, ouale se bat cu putina sare si se toarna din loc in loc pe pizza, se presara oregano, busuioc si se pune la microunde 6-7 min la putere maxima.

miercuri, 5 august 2009

Spaghete cu legume










Si daca tot suntem in postul Sfintei Marii...






Un pachet 400gr spaghete,3 cepe, 3 ardei grasi, 3-4 rosii mari, sare, piper, frunze proaspete de busuioc, oregano.



Spaghetele se fierb conform indicatiilor de pe pachet in apa cu sare, se strecoara si se limpezesc cu apa rece.



Ceapa se taie fideluta si se pune la calit in putin ulei. Ardeii se toaca si se adauga peste ceapa cand aceasta devine putin transparenta. Se lasa la inabusit sub capac la foc mic. Rosiile se oparesc, se decojesc, se taie cuburi si se adauga apoi peste ceapa si ardei cand acestea s-au inmuiat. Busuiocul se toaca si se adauga la sos. Se condimenteaza cu sare, piper, oregano si se fierb toate cam 15 min la foc mic. Se stinge focul si se serveste sosul alaturi de spaghete.



Deasupra se poate presara cascaval ras cand nu e post.



marți, 4 august 2009

Ciuperci cu ou


500 gr ciuperci champignon, 3-4 fire ceapa verde, putin ulei, sare, piper, 4 oua.


Ceapa se taie rondele si se caleste in putin ulei. Se adauga ciupercile curatate si taiate felii si se lasa si ele la calit.Se condimenteaza cu sare si piper. Cand s-au inmuiat se adauga ouale batute cu un praf de sare .

Fasole cu carnati


500 gr fasole boabe, 4 carnati trandafir, ceapa, ardei, sare, piper, o lingura cu varf de faina, bulion, frunze de dafin.

Fasolea se alege si se spala de cu seara si se pune la inmuiat in apa pana a doua zi.

A doua zi se pune fasolea la fiert in apa rece si dupa ce a fiert cateva minute se strecoara si se pune din nou la fiert in alta apa impreuna cu cateva foi de dafin. Cand fasolea e aproape gata se adauga si sare.

Separat ceapa si ardeiul se toaca si se calesc in putin ulei. Se adauga carnatii taiati in bucati de 4-5 cm si se stinge cu apa. Se condimenteaza cu sare si piper. Se lasa la fiert .

Cand fasolea e gata se strecoara si apoi se adauga la carnati. Se face un sos din faina si bulion si se adauga si el peste fasole si carnati. Se mai lasa pana se leaga sosul si apoi se stinge focul.

Se serveste cu castraveti sau gogosari murati .

Bomboane Raffaelo homemade






150 gr zahar pudra, un pachet unt, 150 gr lapte praf, 100 gr nuca de cocos, alune nesarate.


Se amesteca untul cu zaharul si cu laptele praf. Dupa ce s-a omogenizat bine si s-a obtinut o crema fina se pune nuca de cocos. Se fac cu mana bilutele, iar in mijlocul fiecarui raffaelo se pune cate o aluna decojita.

La sfarsit se mai dau prin nuca de cocos.
Se pastreaza la frigider.

Eclere




Aluatul: 500ml lapte, 150 gr unt, 250 gr faina, 5 oua, 2 plicuri zahar vaniliat, un praf sare.


Crema: 500ml lapte, 3 galbenuse, 200 gr unt, 4 lg faina, 150 gr zahar, esenta vanilie.




Aluatul: Se pune intr-o cratita laptele, untul, sarea, zaharul vaniliat si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste se pune toata faina o data si se mai mentine pe foc amestecand rapid cu o lingura de lemn, apoi se lasa la racit. Cand s-a racit aluatul se incorporeaza ouale unul cate unul. amestecand bine. Din aluatul rezultat se ia cu lingura si se pune sub forma de betisoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se pune in cuptorul preincalzit la foc tare 15 min si apoi la foc mic pana sunt gata. Cand sunt gata, eclerele se pun pe o farfurie si se lasa la racit. Cand sunt reci li se taie capacul si se umplu cu crema.


Crema: Se amesteca laptele rece cu zaharul. Separat se desfac cu o lingura de lemn galbenusurile, dupa care se adauga putin cate putin tot laptele cu zaharul.


Se pune 100 gr unt cu faina intr-o cratita pe foc si se lasa sa se rumeneasca usor, dupa care se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga laptele cate un pic ca sa se dezlege compozitia. Se pune apoi compozitia la fiert si cand crema s-a legat bine se adauga 100 gr unt si se lasa la racit. Cu aceasta crema se umplu eclerele.


Optional se mai poate pune si frisca deasupra cremei.


Eclerele se presara cu zahar pudra sau se glazureaza cu ciocolata.


Garlic bread (paine cu usturoi)


o bagheta de paine, unt sau margarina, cativa catei de usturoi, sare.


Bagheta se feliaza, fara a taia de tot feliile. Usturoiul se curata si se piseaza apoi se amesteca cu margarina si putina sare. Cu aceasta crema de margarina si usturoi se ung feliile de paine. Painea se infasoara in folie de aluminiu si se da la cuptor cam 20 min pentru ca margarina sa se topeasca si se intre in paine.

Se serveste ca si garnitura la un gratar.

Salata de rosii cu ardei




rosii, o ceapa rosie, ardei gras verde si rosu, frunze proaspete de busuioc, oregano, sare, ulei de masline.


Ceapa se curata si se taie fideluta, rosiile se spala si se taie felii, ardeii se taie rondele subtiri, busuiocul se toaca marunt. Se amesteca apoi toate intr-un bol, se sareaza, se condimenteaza cu oregano si se stropeste cu ulei de masline. Eu am adaugat la salata si rosii cherry galbene.