luni, 6 aprilie 2009

Tort martisor 2009




Un blat de tort cu cacao dupa reteta postata la Blat pentru tort.


Un plic budinca de vanilie, 400 ml lapte, un pachet unt, 3 linguri zahar, 100 gr zahar pudra, visine din compot


500 ml frisca batuta , un plic gelatina rosie, colorant rosu sau zeama de la compotul de visine.


Sirop facut din 6 linguri zahar, o cana apa, esenta de vanile.




Blatul se taie in 3 si se insiropeaza bine.


Budinca de vanilie se prepara conform instructiunilor de pe pachet dar cu 400 ml lapte si 3 linguri zahar. Se pune la racit. Untul se spumeaza cu zaharul pudra iar apoi budinca de vanilie se incorporeaza cu grija in crema de unt si se amesteca.Aceasta compozitie se imparte in doua si in una din parti se pune putin colorant rosu. Se pune crema alba intr-o punga pentru ornat si cea rosie in alta.


Cu aceasta crema se umple tortul astfel: Se traseaza pe prima felie de blat un cerc cu crema alba, apoi langa el spre interior un cerc rosu, apoi iar unul alb, iar rosu pana se ajunge la mijloc.


Tortul astfel asamblat se pune la frigider o ora.


Intre timp se prepara gelatina conform instructiunii de pe pachet.


Se ia tortul din frigider, se glazureaza pe deasupra cu gelatina rosie iar pe lateral se orneaza cu frisca batuta. Eu am colorat si o parte din frisca cu rosu, daca tot era tort pentru martisor.

Medalion de rechin cu legume la cuptor











4 medalioane de rechin, 4 cartofi, 2 morcovi, 2 cepe, 1-2 rosii, 1 ardei gras, ulei, sare, piper, oregano, cimbru, busuioc




Medalioanele de rechin se spala, se usuca si se condimenteaza cu sare si piper. Cartofii se curata si se taie rondele mai groase. Morcovii si ceapa se curata si se taie in sferturi. Ardeiul curata de seminte si se taie rondele, rosiile se spala si se taie tot rondele. Intr-un vas de yena uns cu ulei se pun cartofii, morcovii, ceapa, se condimenteaza cu sare, piper, eventula vegeta. Peste ei se aranjaza medalioanele de rechin, ardeiul, rosiile. Se condimenteaza cu oregano, cimbru, busuioc, putina sare, se stropeste cu putin ulei, se acopera si se da la cuptor la foc potrivit pana se inmoaie legumele. Eventual legumele se pot stropii si cu putina apa inainte de a le pune la cuptor. Cu 5-10 min inainte de a le scoate de la cuptor se ia capacul pentru a se rumeni mai frumos.

Spaghete Bologneze






500 gr spaghete, 300 gr carne tocata, o ceapa, 2 catei usturoi, 1 ardei gras, 1 morcov, 400 gr bulion, vegeta, dafin, frunze de busuioc tocate, sare, pipier, ulei de masline




Spaghetele se fierb in apa cu sare, se strecoara si se limpezesc cu apa rece.


Ceapa si usturoiul se toaca si se pun sa se caleasca in putin ulei de masline. Se adauga morcovul si ardeiul taiate cubulete mici , carnea tocata si se lasa impreuna la rumenit cam 5 min.


Se adauga bulionul, putina vegeta, frunze dafin, busuioc tocat, sare, piper, putina apa si se lasa sa fierba cam 20 minute incet sub capac.


Sosul se serveste cu spaghetele fierte.

duminică, 5 aprilie 2009

Tort cu crema caramel




Un blat de tort cu cacao, dupa reteta postata la Blat pentru tort.
6 linguri zahar, o cana apa, esenta rom
500 ml lapte, 6 linguri zahar, 2 plicuri crema de prajitura cu gust de carmel de la Dr' Oetker
500 ml frisca lichida, un plic intaritor de frisca
210 gr ciocolata menaj alba, 165 ml frisca lichida, 25 gr miere, 42 gr unt moale, 42 ml lichior Cointeau

Blatul de tort se taie in 3 si se insiropeaza bine cu un sirop facut din cele 6 linguri zahar care se pun la topit pe foc mic. Cand zaharul are o culoare aramie se stinge cu cana de apa, se pune la racit si cand e rece se amesteca cu o esenta de rom.
500 ml lapte rece de la frigider se mixeaza cu cele 2 plicuri de crema pentru prajitura si 6 linguri de zahar cu viteza cea mai mare pana se intareste crema ( aproximativ 3-4 min) si cu aceasta crema se umple tortul. Se pune la frigider 1-2 ore.
500 ml frisca lichida se bate cu un plic intaritor de frisca.
Ciocolata alba se topeste la microunde, se amesteca cu 165 ml frisca lichida, 25 gr miere, 42 gr unt moale (si ar mai fi trebuit 42 ml lichior Cointeau dar eu nu am avut asa ca am facut fara). Aceasta glazura se toarna peste tort si se niveleaza cu un cutit. Pe lateral tortul se orneaza cu frisca batuta sau cine doreste in loc de frisca batuta face o portie dubla de glazura de ciocolata alba si orneaza tortul si pe lateral cu glazura de ciocolata.

Pasta de lapte praf

60 ml apa, 70 gr zahar pudra, 2-3 picaturi ulei, 1 lingurita energizant sau glucoza, 180 gr lapte praf.

Se pune la foc apa si zaharul si se fierb 3-4 min. Se ia de pe foc si se pun picaturile de ulei si energizantul si se amesteca bine. Se lasa la racit. Se pune treptat laptele praf si se amesteca foarte bine apoi se framanta cu mana pana devine un aluat pun pentru modelat diverse figurine sau floricele. Se poate adauga si colorant alimentar pentru a obtine o pasta colorata.

Pasta de zahar

o lingura gelatina, 6 linguri apa, o lingura margarina (la cub), 2 linguri miere, zahar pudra cat intra.

Gelatina se pune la inmuiat in 6 linguri apa si apoi se pune la topit pe baie de aburi. Cand e calda se adauga margarina si mierea si se amesteca usor pana se dizolva. Acest lichid se amesteca apoi cu zaharul pudra si se framanta pana devine un aluat bun pentru modelat. Pentru culoare se adauga colorant alimentar la compozitie.

Tort Valentine's day 2009


un blat de tort cu cacao preparat dupa reteta postata la Blat pentru tort .



Pentru sirop: 6 linguri zahar, o cana apa, esenta de rom


Zaharul se pune la topit intr-o carticioara la foc mic, cand capata o culoare aramie se stinge cu o cana de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul. Se pune apoi la racit si cand e rece se adauga o esnta de rom si se amesteca


Crema:o cutie finetti mai mare, un pachet unt.


Untul se lasa la temperatura camerei o ora sau doua apoi se spumeaza. Borcanelul de finetti se amesteca cu untul.


Blatul se taie in trei si se insiropeaza bine apoi se umple cu crema. Se da la rece doua ore si apoi se orneaza dupa preferinta. Eu am ornat cu glazura din pasta de zahar si trandafiri din pasta de lapte praf.


Blat pentru tort

6 oua, 6 linguri apa, 12 linguri zahar, 12 linguri faina, o lingurita bicarbonat, o lingura zeama de lamaie sau otet.

Ouale se separa. Albusurile se bat bine. Cand sunt batute se adauga la ele treptat cate putin zahar si cate o lingura de apa batandu-le in continare pana terminam apa si zaharul. Se adauga apoi galbenusurile unul cate unul, amestecand usor cu telul sau cu o lingura de lemn de sus in jos. Se adauga jumatate din cantitatea de faina in ploaie , apoi se stinge bicarbonatul cu putina zeama de lamaie sau otet, se adauga la compozitie iar apoi adaugam tot in ploaie cealalta jumatate din cantitatea de faina amestecand usor cu o lingura de lemn. Daca vrem un blat negru de tort in loc de 12 linguri de faina se pun 10 linguri de faina si 2 de cacao sau 9 de faina si 3 de cacao, depinde de cat de inchis vrem sa fie la culoare

Gogosele





500 gr faina
75 gr zahar
jumate lingurita sare
25 gr drojdie
4 oua
100 ml lapte
70 gr unt
esenta de vanilie sau zahar vaniliat
Drojdia se inmoaie in laptele caldut si o lingurita de zahar. Se pune faina intr-un bol, se amesteca cu drojdia si celelalte ingrediente, se framanta bine si se lasa o ora la dospit intr-un loc cald. Dupa ce a dospit, aluatul se intinde si se decupeaza gogosile. Se prajesc la foc mediu in ulei incins.

 Se pudreaza cu zahar sau se glazureaza cu ciocolata.


...aici o portie mai veche...

File de pangasius cu legume la tigaie si cartofi prajiti




Ingrediente: 4 bucati file de pangasius, 2 oua, faina, pesmet,susan, sare, piper, praf de usturoi, o punga legume congelate, 4-5 cartofi mari, ulei.




Pestele se spala, se usuca bine cu un servetel de bucatarie, se condimenteaza cu sare, piper si praf de usturoi. Ouale se bat bine cu un praf de sare. Cam 4-5 linguri pesmet se amesteca cu susan, sare si piper.


Bucatile de file se dau prin faina, prin oul batut si apoi prin pesmet si se prajesc in uleiul incins.


Intr-o tigaie se pun 3 linguri ulei la incins, se pun legumele congelate si se adauga putina apa si se lasa se se inmoaie cam 10 min.La sfarsit se pun condimente dupa gust ( eu pun sare, piper, cimbru, oregano).


Cartofii se curata, se spala, se taie si si prajesc in uleiul incins.